• 500 g rýže
• 500 g libového bůčku
• 500 g kysaného zelí
• 2 ks cibule
• 1 lžíce oleje
• 50 g tvrdého strouhaného sýra
• 4 lžíce zakysané smetany
• sůl
• 2 lžíce nasekané petrželové natě na ozdobení
Rýži přebereme, propláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka.
Uvařenou rýži necháme vychladnout.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a na rozpáleném oleji orestujeme.
Přidáme nakrájený bůček a osmahneme.
Podle potřeby osolíme.
Zapékací misku vymažememe tukem a klademe do ní střídavě vrstvu zelí, vařené rýže a směsi bůčku.
Takto postupujeme do spotřebování všech surovin.
Povrch posypeme polovinou nastrouhaného sýra a zapečeme v předehřáté troubě při 180°C (asi 30 minut).
Při podávání porce střítežského zelí posypeme zbylým sýrem, zalijeme podle chuti zakysanou smetanou a ozdobíme petrželkou.