• 200 g šťovíku
• 200 g uzených vepřových žebírek
• 200 g rýže
• 2 cibule
• 2 větvičky libečku
• 2 bobkové listy
• 3 stroužky česneku
• 2 lžíce hrubé mouky
• 1 lžíce másla
• 100 ml zakysané smetany
• sůl
• pepř
Do hrnce nalijeme 2 litry vody, přidáme oloupané a napůl překrojené cibule, bobkový list, vepřová žebírka a libeček a přikryté na mírném ohni vaříme (asi hodinu).
Šťovík zbavíme stonků a omyjeme, česnek utřeme se špetičkou soli.
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme šťovík a česnek a za občasného míchání smažíme asi pět minut.
Pak přidáme uvařenou cibuli a vše rozmixujeme.
Souběžně si uvaříme rýži.
Vývar z žebírek přecedíme, čirou tekutinu přelijeme do druhého hrnce spolu se šťovíkem, rozmícháme a vaříme.
Do zakysané smetany přidáme trochu vody, rozmícháme pečlivě s moukou a troškou teplého základu a vše pak přilijeme do polévky.
Podle chuti osolíme, opepříme a krátce povaříme.
Do talířů rozdělíme uvařenou rýži a zalijeme šťovíkovou polévkou.