• 80g šťovíku
• 750ml kuřecího vývaru
• 500g zralých hrušek
• 1 kousek čerstvého zázvoru asi 1,5 - 2 cm dlouhý
• sůl
• čerstvě umletý černý pepř
• 2 - 3 polévkové lžíce zakysané smetany
Šťovík očistíme, umyjeme a rozdělíme na větší kousky.
Ve vysokém hrnci zahřejeme kuřecí vývar a šťovík v něm necháme 5 minut povařit.
Mezitím oloupeme hrušky a odstraníme jádřinec.
Zázvor oloupeme a ručním mixérem rozmixujeme společně s hruškami.
Šťovík rozmixujeme přímo v hrnci ručním mixérem a přidáme hruškovou kaši.
Pak polévku dochutíme solí a pepřem, prudce ji zahřejeme k bodu varu, ale dále již nevaříme.
Nakonec šťovíkovou polévku zjemníme zakysanou smetanou, rozdělíme do 4 talířů a ihned podáváme.
Můžeme ji však také nechat vychladnout a podávat studenou.