• 1,5 kg větších brambor
• 1 menší cibule
• 200 ml mléka
• sůl
• 80 g přepuštěného másla
• čerstvě mletý pepř
• 2 větvičky rozmarýnu + snítka na ozdobení
Brambory ve slupce omyjeme, osolíme a v předehřáté troubě při 180°C upečeme doměkka (podle velikosti 30-45 minut).
Máslo dáme do teplého kastrolu a zahříváme tak dlouho, dokud se neoddělí pěna.
Tu pak sebereme a máslo přecedíme přes ubrousek nebo velmi jemný cedník (takto přepuštěné máslo se nebude připalovat).
Na přepuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, opepříme, přidáme nasekaný rozmarýn a chvíli mícháme.
Pak přidáme upečené a oloupané brambory, rozšťoucháme je a zlehka opečeme.
Nakonec přilijeme mléko a svaříme v hustou směs.
Podle potřeby dochutíme solí.