• 600 g filé z mořské štiky
• 425 ml sterilovaných žampionů
• 5 lžic oleje
• 200 g dlouhozrnné rýže
• 800 ml zeleninového vývaru
• 4 lžíce hladké mouky
• 1 plechovka (800 ml) rajčat
• svazek zelené petrželky
• 4 sladkokyselé okurky
• citronová šťáva
• sůl
• bílý mletý pepř
Na dvou lžících oleje podusíme na čtvrtky nakrájené žampiony, pak přisypeme vypranou rýži, za občasného promíchání osmahneme, zalijeme vývarem a přikryté vaříme na mírném plameni asi 20 minut.
Filé opláchneme, osušíme, nakrájíme na menší kousky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, obalíme v mouce a smažíme asi 6 minut na oleji.
Rybu vyjmeme a přendáme na teplé místo.
Oloupaná rajčata necháme okapat, přidáme je do vypečené šťávy a povaříme.
Petrželku nasekáme najemno, okurky nakrájíme na tenké plátky a společně s petrželkou dáme do omáčky.
Podle chuti osolíme, opepříme.
Rybu podáváme na předehřátém talíři s rýží, přelijeme omáčkou a ozdobíme zelenou petrželkou.