Kuchařské recepty pro každého

Staročeský kapr

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kapr (cca 1 kg)
1 celer
1 mrkev
1 petržel
1 velká cibule
10 zrnek pepře
10 zrnek nového koření
3 hřebíčky
3 bobkové listy
10 velkých sušených švestek
1 l piva
1 l vody
1/4 l octa
cukr
povidla
perník na strouhání
hrst rozinek
hrst mandlí
1 lžička citronové kůry
zázvor
tymián
několik vlašských ořechů
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na kolečka přidáme pepř, nové koření, hřebíček, bobkovy list, zázvor,tymián, vlašské ořechy a švestky, vše zalijeme pivem, vodou a octem a vaříme, až zelenina změkne - asi 35 minut.
Pak scedíme a do scezené omáčky vložíme nasoleného kapra, nakrájeného na kusy a necháme vařit doměkka - asi 15 minut.
Rybu vyndáme na mísu, do omáčky přidáme trochu cukru, povidel a zahustíme strouhaným perníkem.
Hotovou omáčku procedíme na rybu a přidáme rozinky, mandle nakrájené na nudličky a citrónovou kůru.
Podáváme nejlépe s knedlíkem.
Staročeský kapr
Staročeský kapr