• 1 kapr (cca 1 kg)
• 1 celer
• 1 mrkev
• 1 petržel
• 1 velká cibule
• 10 zrnek pepře
• 10 zrnek nového koření
• 3 hřebíčky
• 3 bobkové listy
• 10 velkých sušených švestek
• 1 l piva
• 1 l vody
• 1/4 l octa
• cukr
• povidla
• perník na strouhání
• hrst rozinek
• hrst mandlí
• 1 lžička citronové kůry
• zázvor
• tymián
• několik vlašských ořechů
Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na kolečka přidáme pepř, nové koření, hřebíček, bobkovy list, zázvor,tymián, vlašské ořechy a švestky, vše zalijeme pivem, vodou a octem a vaříme, až zelenina změkne - asi 35 minut.
Pak scedíme a do scezené omáčky vložíme nasoleného kapra, nakrájeného na kusy a necháme vařit doměkka - asi 15 minut.
Rybu vyndáme na mísu, do omáčky přidáme trochu cukru, povidel a zahustíme strouhaným perníkem.
Hotovou omáčku procedíme na rybu a přidáme rozinky, mandle nakrájené na nudličky a citrónovou kůru.
Podáváme nejlépe s knedlíkem.