• 800 g hovězího jazyka
• 200 g kořenové zeleniny
• 30 g medu
• 3 hřebíčky
• 5 zrnek pepře
• 5 zrnek nového koření
• půl lžičky zázvoru
• 1 houska
• 300 ml smetany
• 4 žloutky
• 300 g křenu
• 40 g loupaných mandlí
• sůl
Kořenovou zeleninu nastrouháme a jazyk očistíme.
To dáme do hrnce s vodou a spolu s medem, hřebíčkem, pepřem, solí a zázvorem vaříme, dokud jazyk nezměkne.
Potom jej vyndáme a do vývaru přidáme nakrájenou housku.
Jakmile houska změkne, vývar propasírujeme, prohřejeme, přidáme smetanu s rozmíchanými žloutky, promícháme a odstavíme.
Teplý jazyk oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Přelijeme omáčkou, posypeme nastrouhaným křenem s mandlemi a podáváme s houskovým knedlíkem.