• 1 kg hlávkové zelí
• 2 střední cibule
• 150 g cukru krystal
• 1 brambora
• olej nebo sádlo
• sůl
• kmín
• ocet
Zelí očistíme a nakrouháme na nudličky.
Na zpěněném sádle nebo oleji mírně osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přisypeme cukr.
Za stálého míchání cukr rozpustíme na karamel.
Jakmile je karamel hnědý a tekutý, přidáváme pomalu zelí a mícháme.
Osolíme, posypeme kmínem, přidáme 3 lžíce octa - podle chuti a množství zelí - a přilijeme horkou vodu.
Dusíme do měkka 30-45 minut, až je karamel rozvařený.
Zahustíme nastrouhaným syrovým bramborem, pak ještě 10 minut vaříme a občas promícháme.
Před dokončením ochutnáme a dochutíme.