Kuchařské recepty pro každého

Staročeské povidlové buchty

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg hladké mouky
200 g rozpuštěného másla
2 žloutky
200 g cukru
40 g droždí
půl litru mléka
máslo na potření upečených buchet
sůl
povidla
cukr
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do mouky uděláme důlek do kterého dáme cukr, špetku soli, žloutky rozmíchané v troše mléka, rozpuštěné máslo, zkynutý kvásek (teplé mléko, lžíce cukru a rozdrobené droždí a posypat hladkou moukou), zalijeme vlažným mlékem a vypracujeme středně tuhé těsto, které se nebude lepit na měchačku.
Potom ho necháme kynout.
Když je vykynuté, lžící si uděláme malé kousky a ty ještě zpracujeme do bochánků a necháme chvilku kynout.
Potom prsty uděláme placičku, dáme na ní povidla, řádně zabalíme a klademe do pekáčku (ne moc na sebe, protože ještě nakynou).
Pečeme při 250°C přibližně 5 minut a když začínají růžovět, stahneme teplotu na 220°C.
Hotové buchty potřeme máslem a necháme je vychladnout.
Staročeské povidlové buchty
Staročeské povidlové buchty