• 1 kg hladké mouky
• 200 g rozpuštěného másla
• 2 žloutky
• 200 g cukru
• 40 g droždí
• půl litru mléka
• máslo na potření upečených buchet
• sůl
• povidla
• cukr
Do mouky uděláme důlek do kterého dáme cukr, špetku soli, žloutky rozmíchané v troše mléka, rozpuštěné máslo, zkynutý kvásek (teplé mléko, lžíce cukru a rozdrobené droždí a posypat hladkou moukou), zalijeme vlažným mlékem a vypracujeme středně tuhé těsto, které se nebude lepit na měchačku.
Potom ho necháme kynout.
Když je vykynuté, lžící si uděláme malé kousky a ty ještě zpracujeme do bochánků a necháme chvilku kynout.
Potom prsty uděláme placičku, dáme na ní povidla, řádně zabalíme a klademe do pekáčku (ne moc na sebe, protože ještě nakynou).
Pečeme při 250°C přibližně 5 minut a když začínají růžovět, stahneme teplotu na 220°C.
Hotové buchty potřeme máslem a necháme je vychladnout.