• 2 filety s kapra s kůží
• sůl
• hladká mouka
• vejce
• strouhanka
• sádlo
• na nálev: 2 mrkve + 1/2 celeru + 1 petržel + 2 velké cibule + 2 stroužky česneku + 10 kuliček celého pepře + 2 bobkové listy + 5 kuliček nového koření + 500 ml octa + 1,5 l vody + sůl + cukr
Nálev připravíme tak, že vodu s octem necháme přejít varem, pořádně osolíme, mírně osladíme, přidáme nastrouhanou zeleninu, cibuli nakrájenou na silnější půlměsíčky, plátky česneku a divoké koření.
Pokud není nálev dost kyselý a slaný, ještě dochutíme.
Kapra nakrájíme na menší kousky, důkladně osolíme, obalíme v trojobalu a osmažíme na sádle do zlatova.
Pak necháme okapat na ubrousku přebytečný tuk a ještě teplé kousky vložíme do teplého nálevu.
Po vychladnutí porce kapra i se zeleninou dáme do sklenic, uzavřeme a necháme stát alespoň 3 dny.