• 1 kachna
• 0,5 l červeného stolního vína
• 5 zrnek černého pepře
• 5 zrnek nového koření
• 2 bobkové listy
• 2 hřebíčky
• špetka tymiánu a zázvoru
• 50 g slaniny
• 2 lžíce másla
• 2 větší cibule
• 50 g strouhaného chleba
• 50 g perníku
• citrónová šťáva
• 1 lžíce rybízové zavařeniny
Koření svaříme v troše vody, přidáme všechno víno, ale už nevaříme, a necháme vychladnout.
Kachnu očistíme, rozdělíme na porce, přelijeme připravenou marinádou a necháme ji v chladnu nejméně den uležet.
Druhý den rozškvaříme slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme.
Pak přidáme kousky marinované kachny, podlijeme malou částí přecezené marinády, přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě do měkka.
Upečené porce kachny vyjmeme, do výpeku přidáme další část marinády, zahustíme nastrouhaným chlebem a perníkem, dochutíme zavařeninou a citrónovou šťávou a promícháme.
Nakonec vrátíme zpět porce kachny a společně prohřejeme.
Podáváme s kynutým knedlíkem.