• 700 g brambor
• 1 vejce
• 300-330 g hrubé mouky
• 300 g švestkových povidel
• 200 g másla
• 130 g máku
• 100 g moučkového cukru
• sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout.
Pak brambory prolisujeme nebo najemno umeleme, přidáme špetku soli, vejce, mouku a vypracujeme tužší těsto.
Těsto rozdělíme na rovnoměrné bochníky.
Každý bochník vyválíme na tenčí plát, ze kterého vykrajujeme stejná kolečka, na ně uložíme povidla, těsto přeložíme a pořádně po okrajích přitlačíme, aby povidla nevytekla.
Pirohy vložíme do mírně osolené vroucí vody a uvaříme (zlehka promícháme, aby se nepřipálily).
Uvařené pirohy vyjmeme.
Při podávání spišské pirohy posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.