• 200g špenátového protlaku
• 1 cibuli
• 30g másla
• 2 středně velké brambory
• 1 větší mrkev
• 1 lžičku polévkového koření
• 700ml hovězího vývaru (může být i z kostky)
• sůl
• mletý bílý pepř
• muškátový květ
• 100ml smetany
• 1 vejce uvařené natvrdo
Špenátový protlak necháme povolit.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Pak ji orestujeme na másle, přidáme špenátový protlak a zalijeme jej vlažným vývarem.
Přivedeme k varu, promícháme a při mírné teplotě vaříme zhruba 15minut.
Brambory i mrkev oškrábeme, omyjeme, nakrájíme, dáme do vody a přivedeme k varu.
Přidáme polévkové koření a uvaříme doměkka (asi ¼ hodiny).
Zeleninu scedíme.
Polévkový základ ochutíme solí a kořením, vmícháme do něj smetanu a ještě 5 minut při mírné teplotě povaříme.
Potom polévku sejmeme z plotýnky a vložíme do ní uvařenou zeleninu.
Vejce oloupeme a nakrájíme.
Polévku rozdělíme do talířů nebo misek.
Do každé porce vložíme plátky vejce.