Kuchařské recepty pro každého

Špecle s kysaným zelím a uzeným masem

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g uzeného masa
150 g anglické slaniny
300 g kysaného zelí
2 cibule
sůl
pepř
olej na vymazání zapékací misky
na špecle: 400 g hladké mouky + 4 vejce + 1 lžička soli + 12 lžic vlažné vody + 50 g másla
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Mouku prosijeme do mísy, přidáme rozšlehaná vejce a sůl.
Vodu přidávame po částech a vypracujeme hladké těsto (mícháme tak dlouho, až se tvoří bubliny).
Z těsta tvoříme malé "halušky", které házíme do vroucí a osolené vody.
Až vyplavou na povrch, necháme ještě jednou vzkypět, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.
Máslo rozpustíme na mírném ohni, necháme velmi mírně zhnědnout a špecle promastíme.
Uzené maso uvaříme ve vodě a necháme vychladnout.
Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme dozlatova.
Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostky a spolu s jednou nadrobno nakrájenou cibulí ji v hrnci osmažíme.
Přidáme nakrájené kysané zelí, krátce podusíme a dochutíme pepřem.
Přidáme na kostky nakrájené uvařené uzené maso a dobře promícháme.
Pak přidáme uvařené špecle.
Mísu na zapečení zlehka vymažeme olejem, naplníme ji špeclovo–zelnou směsí a zapečeme v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut při 180°C.
Špecle s kysaným zelím a uzeným masem
Špecle s kysaným zelím a uzeným masem