• 8 rajčat
• 2 cibule
• 8 stroužků česneku
• panenský olivový olej
• 1 lžička oregana
• 1 lžička bazalky
• 1 lžička petrželové nati
• pepř
• pálivá paprika
• sůl
• 80 g másla
• parmazán
Nejprve si připravíme pomarolu.
Do hluboké pánve nalijeme olivový olej do výšky asi půl centimetru, na něm lehce osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme rajčata nakrájená na osminky.
Okořeníme oreganem, bazalkou, petrželovou natí.
Osolíme, opepříme, přidáme pálivou papriku nebo feferonku.
Za občasného míchání dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
Pak přidáme najemno nakrájené 4 stroužky česneku, máslo a necháme dalších 10-15 minut dusit.
Hotovou pomarolu necháme na teple, než se uvaří špagety.
Do velkého hrnce nalijeme 2/3 vody, osolíme plnou hrstí soli, přidáme zbývající stroužky česneku, každý rozkrájený na 3 dílky, zakápneme olivovým olejem a přivedeme k varu.
Do vařící vody vložíme špagety a vaříme podle druhu asi 8 minut.
Uvařené scedíme a pokapeme panenským olivovým olejem.
Podáváme samostatně - každý si ochutí špagety na svém talíři podle vlastní chuti.
Nakonec posypeme strouhaným čerstvým parmazánem.