• 1 kg polohrubé mouky
• 250 g másla
• 180 g moučkového cukru
• 60 g droždí
• 3 žloutky
• 300 ml mléka
• 200 ml smetany ke šlehání
• 100 g rozinek
• špetka soli
• mandle
• 1 vejce na potření
Do misky dáme trošku mouky, rozdrobené droždí a lžíci cukru, přilijeme vlažnou smetanu a necháme vykynout kvásek.
Po vykynutí přidáme zbylý cukr, roztavený tuk, prosátou mouku, žloutky, mléko a sůl, vypracujeme těsto a zapracujeme připravené spařené rozinky.
Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme bochník.
Bochníky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout cca 20 minut.
Bochníky nařízneme uprostřed do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a pečeme při teplotě 190°C.