Kuchařské recepty pro každého

Smetanový mazanec

Potřebujeme tyto suroviny:
1 kg polohrubé mouky
250 g másla
180 g moučkového cukru
60 g droždí
3 žloutky
300 ml mléka
200 ml smetany ke šlehání
100 g rozinek
špetka soli
mandle
1 vejce na potření
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Do misky dáme trošku mouky, rozdrobené droždí a lžíci cukru, přilijeme vlažnou smetanu a necháme vykynout kvásek.
Po vykynutí přidáme zbylý cukr, roztavený tuk, prosátou mouku, žloutky, mléko a sůl, vypracujeme těsto a zapracujeme připravené spařené rozinky.
Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvoříme bochník.
Bochníky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout cca 20 minut.
Bochníky nařízneme uprostřed do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme plátky mandlí a pečeme při teplotě 190°C.
Smetanový mazanec
Smetanový mazanec