• 600 g brambor
• 200 g hladké mouky
• 1 vejce
• 2 lžíce domácího sádla
• špetka soli
• 150 g švestkových povidel
• 80 g mletého máku
• 3 lžíce moučkového cukru
Brambory uvaříme ve slupce, pak je oloupeme a necháme je vychladnout.
Vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl a mouku a vypracujeme hladké těsto.
Z něho vytvarujeme váleček, nakrájíme jej na plátky a z nich tvarujeme kuličky, které rozválíme na tenké placky.
Ty pak opečeme z obou stran nasucho na rozpálené pánvi (jakmile se na placce tvoří puchýřky, je hotová).
Hotové placky potřeme nejprve rozpuštěným sádlem, potom povidly, posypeme je mákem smíchaným s moučkovým cukrem a zavineme jako palačinky.