• 325 g polohrubé mouky
• 325 g hladké mouky
• 250 g škvarků
• 1 kostka droždí
• 300 ml mléka
• 100 g změklého másla
• 1 vejce
• 1 lžička krupicového cukru
• 1,5 lžičky soli
• 1,5 lžičky celého kmínu
Obě mouky dáme do mísy a promícháme.
Škvarky nasekáme najemno, smícháme s asi 150 g promíchané mouky, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice.
Mezitím rozdrobíme droždí do cca 100 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek.
Do mísy se zbylou moukou přidáme kvásek, zbytek vlažného mléka a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple 2 hodiny vykynout.
Pak vyndáme z lednice škvarkovou směs a rozválíme ji na placku.
Vykynuté těsto vyklopíme a rozválíme na obdélník, na něj položíme placku se škvarky, těsto přehneme a rozválíme.
Znovu přeložíme a vyválíme.
Toto opakujeme ještě minimálně třikrát.
Nakonec z těsta vyválíme asi 1 cm silnou placku, vykrájíme z ní kolečka, ta přendáme na plech, nožem na nich uděláme mřížky, potřeme je rozšlehaným vejcem, osolíme a okmínujeme a necháme ještě chvíli odpočinout.
Pak škvarkové placky upečeme v předehřáté troubě při 200°C dozlatova (15-18 minut).