• 700 g oloupaných brambor
• 250 g hrubé mouky
• sůl
• 100 až 200 g vařeného uzeného masa
• 120 g sádla
• 150 g cibule.
Oloupané brambory opláchněte ve studené vodě, nakrájejte na stejně velké kousky, zalijte vařící vodou, osolte a uvařte téměř doměkka.
Část vody z brambor slijte (vodu ponechejte jen do poloviny výšky brambor), obrácenou vařečkou udělejte do brambor několik otvorů, brambory zasypte hrubou moukou a pod pokličkou nechejte na malém plamínku propařit.
Potom brambory rozšťouchejte a vymíchejte v hladké těsto.
Na větší části sádla osmažte dozlatova drobně pokrájenou cibuli, přidejte pokrájené uzené maso a osmahněte.
Lžící namáčenou v rozehřátém sádle vykrajujte škubánky, pokládejte je na talíře a přelijte uzeným masem s cibulí a sádlem.