• 1 kg zralých rajčat
• 1 cibule
• 2 malé mrkve
• kousek celeru
• 1 lžíce oleje
• petrželka
• bazalka
• špetka cukru
• sůl
• pepř
• 250 g rýže
• 100 g strouhaného sýra
• 2 malé vejce
• jemná strouhanka
• tuk na smažení
• 60 g tvrdého sýra
• 60 g salámu
Nakrájená rajčata, mrkev, celer a cibuli podusíme na oleji spolu s nasekanými bylinkami.
Omáčku asi za půl hodiny prolisujeme, osolíme, opepříme, osladíme a dusíme bez pokličky do hustoty omáčky.
Rýži uvaříme velmi doměkka, promícháme ji se sýrem, vajíčkem a solí a necháme vychladnout.
Ze studené směsi uděláme na desce posypané strouhankou malé placky, na ně dáme nádivku, utvoříme z nich knedlíčky, obalíme ve strouhance a smažíme v oleji ze všech stran.
Podáváme s rajčatovou omáčkou.
Náplň připravíme tak, že jemně nastrouhaný sýr promícháme s nakrájeným salámem, pepřem, solí a s 2 lžícemi rajčatové omáčky, kterou jsme uvařili.