• 500 g telecího mletého masa (nebo hovězí s vepřovým)
• 2 malé cibule
• 100 g jemně strouhaného pecorina
• 3 hrsti strouhanky (+trochu na obalení)
• 2 vejce
• 700 g passaty
• 500 g špaget
• olivový olej
• sůl
• pepř
• špetka muškátového oříšku
• špetka oregana
• hrstka petrželkové nati
Cibuli a petrželku nasekáme nadrobno.
Polovinu cibule a petrželku dáme do středně velké mísy, přidáme mleté maso, pecorino, strouhanku, vejce a muškátový oříšek, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
Ze směsi tvoříme koule velikosti vlašského ořechu, které zlehka obalíme ve zbylé strouhance.
V pánvi rozpálíme asi 1 cm vysokou vrstvu olivového oleje a při střední teplotě krátce osmahneme ze všech stran postupně všechny masové koule.
Odkládáme na talíř vyložený savým papírem.
Použitý olej slijeme.
Ve větší pánvi na olivovém oleji zesklovatíme zbytek cibule, přidáme protlak, po pár minutách přidáme koule, špetku sušeného oregana a necháme probublávat pod pokličkou při velmi mírné teplotě 2-3 hodiny.
Nezapomeneme omáčku průběžně kontrolovat a podle potřeby podlévat trochou vody.
Nakonec zlehka promíchámee s uvařenými těstovinami.
Podáváme posypané pecorinem.