• 500 g vepřového bůčku
• 500 g vepřové kýty
• 500 g telecích jater
• 150 g slaniny
• 1 až 2 stroužky česneku
• 1 lžičku utlučeného jalovce
• 1/2 lžičky čerstvě utlučeného černého pepře
• 1 lžíci tymiánu
• 2 lžičky soli
• 100 g vypeckovaných sušených švestek naložených na 2 hodiny v 5 lžičkách teplé brandy
• 150 ml suchého bílého vína
• 2 lžíce brandy
• 2 kousky vepřové bránice nebo 500 g slaniny bez kůže
• 6 tenkých plátků citronu nebo pomeranče
• 4 až 6 bobkových listů
• 500 až 750 g vepřového sádla
Vepřové maso, játra a slaninu jemně rozemeleme.
Přidáme česnek, bylinky a koření, bílé víno a brandy a dobře promícháme.
Přiklopíme pokličkou a necháme 3 až 4 hodiny uležet, aby se příchuti plně rozvinuly.
Terinku vyložíme vepřovou bránicí nebo plátky slaniny a necháme přes okraje přečnívat nejméně dva a půl centimetru.
Plátky slaniny předem naklepeme tupou hranou čepele nože.
Naplníme masovou směsí, přitlačíme, aby nevznikly vzduchové kapsy a uhladíme.
Bránici nebo slaninu nahoře přeložíme a dobře zabalíme.
Navrch dáme plátky citronu nebo pomeranče a bobkový list.
Přiklopíme víkem nebo zabalíme alobalem.
Terinku dáme do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do poloviny nádoby a vaříme v troubě asi 2 hodiny.
Paštika se musí srazit od okrajů terinky a "plavat" ve vlastní šťávě.
Hotovou paštiku necháme vychladnout v lednici.
Paštiku nechejte vychladnout a zatižte (kousek tvrdého kartonu obaleného alobalem) a na noc dejte do chladničky.
Odstraňte citron/pomeranč a bobkový list, nahřátým nožem uvolněte paštiku od stěn terinky a opatrně vyklopte.
Papírovým ubrouskem setřete rosol.
Na dno terinky nalijte asi centimetr rozpuštěného vepřového sádla, nechejte usadit, vložte paštiku a zalijte zbylým sádlem.
Tuková vrstva musí paštiku přikrývat asi 1 cm.
Dejte do chladničky a nechejte zrát minimálně 2 dny.