• 500 g hrachu
• 1 ks středně velké cibule
• 50 g sádla
• 1 špetku soli
• 1 špetku pepře
• 100 g anglické slaniny vcelku
• 1 kelímek zakysané smetany
• 2 ks zeleninového bujónu
• 1 lžíce olivového oleje
• 4 lžíce hladké mouky
• 4 plátky toastového chleba nakrájeného na kostičky
Hrách předem přes noc namočíme.
Vodu nesléváme, v té samé vodě jej pak vaříme.
Solíme až hotové jídlo, protože hrách by ztvrdnul.
Hrách vaříme do poloměkka, 2/3 hustého obsahu rozmixujeme, do zbylé 1/3 dolejeme vodu, přidáme bujóny a pepř.
Na polovině sádla a olivovém oleji zpěníme mouku, za stálého míchání uděláme zlatavou jíšku, vlejeme do hrnce s nerozmixovaným hrachem a rozmícháme.
Dle potřeby doředíme převařenou vodou.
Vmícháme rozmixovanou část hrachu a ještě 10 minut za stálého míchání (aby se netvořily žmolky) vaříme.
Osolíme a podle potřeby ještě dochutíme pepřem.
Na zbylém sádle osmahneme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, vyjmeme na misku a na stejném tuku osmahneme cibulku, nakrájenou nadrobno.
Servírování: nalejeme polévku, doprostřed uděláme horu z cibulky, kysané smetany a anglické slaniny, kolem dokola dozdobíme kostičkami opečeného toastového chleba.