• 170 g polohrubé mouky
• 230 ml vlažného mléka
• 2 vejce
• 80 g másla
• 20 g cukru
• 1 vanilkový cukr
• 10 g droždí
• špetka soli
• na sirup: 150 g cukru + 125 ml bílého vína + 2/3 dcl likéru
• na ozdobu: jahody + smetanu na šlehání + pistácie
Do mléka přidáme droždí, lžičku cukru a lžičku mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Vejce ušleháme se zbylým cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr, sůl, zbylou mouku, máslo a kvásek, vypracujeme řídké těsto a necháme jej na teplém místě vykynout.
Pak těsto naplníme do vymazaných a vysypaných malých kulatých formiček, opět necháme vykynout a pečeme v předehřáté troubě při 210°C dozlatova (asi 20 minut).
Sirup připravíme tak, že cukr svaříme s 2,5 dcl vody, bílým vínem a likérem.
Upečené savarinky vyjmeme z formiček, namočíme je do uvařeného sirupu a každou ozdobíme šlehačkou, jahodami a pistáciemi.