• 2 kg plotice
• kořenová zelenina (mrkev + celer + petržel)
• cibule
• kyselé okurky
• sůl
• pepř
• bobkový list
• nové koření
• celý černý pepř
• 8% ocet
• voda
• majonéza
• hořčice
Očištěné a vykuchané ryby rozřízneme podél páteře na dvě půlky a silně po obou stranách prosolíme.
Poskládáme do nějaké vhodné nádoby s víkem nebo pokličkou a dáme na 2 dny odležet do spodní části chladničky.
Nálev připravíme z 1/4 litru 8% octa a stejného množství vody.
Do vody dáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček černého pepře a necháme 10 minut povařit.
Potom přilijeme ocet a znovu přivedeme do varu, odstavíme a necháme vychladnout.
Za dva dny prosolené ryby dobře opláchneme od soli a opět poskládáme zpět do nádoby.
Zalejeme vychladlým nálevem i s kořením a dáme na 3-4 dny odležet do spodní části chladničky.
Po čtyřech dnech slijeme nálev, ryby odblaníme a stáhneme kůži, vyjmeme páteř silnější kosti.
Drobné svalové kůstky v octové vodě změknou a nemusí se odstraňovat.
Rybí maso nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nakrájenou cibulku, kostičky kořenové zeleniny a drobně nakrájené kyselé okurky, můžeme přidat i sterilizovaný hrášek, dochutíme pepřem a solí.
Salát můžeme jen pokapat olejem, ale lepší je zamíchat do salátu majonézu ochucenou půl lžicí hořčice a troškou cukru.
Salát dáme na dvě hodiny odležet do chladu.