Kuchařské recepty pro každého

Salašské bryndzové pirohy

Potřebujeme tyto suroviny:
300 g mouky
6 g soli
1/2 vejce
voda
na nádivku: 450 g brambor + 210 g brynzy + 8 g soli
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Náplň připravíme tak, že uvařené brambory rozmačkáme, přidáme sůl, brynzu a důkladně promícháme.
Z mouky, soli, vajec a vody vypracujeme tužší těsto.
Těsto rozdělíme na stejné bochánky.
Bochánky rozválíme na tenčí kulatý plát.
Z plátu sklenicí vykrajujeme kolečka, na které dáme bramborovou nádivku ve tvaru kuličky.
Vykrajované těsto ve tvaru kolečka přeložíme přes náplň na polovinu, okraje vzniklého půlměsíčky silně zatlačíme (slepujeme) prsty.
Takto připravené pirohy vložíme do mírně osolené vroucí vody, občas zlehka promícháme.
Uvařené pirohy vybíráme sítkem, opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
Salašské brynzové pirohy podáváme polité rozpuštěným máslem.
Salašské bryndzové pirohy
Salašské bryndzové pirohy