• 200 g rýže na risotto
• 2 šalotky
• 1 lžíce oleje
• šafrán
• 150 ml suchého bílého vína
• sůl
• mletý pepř
• 60 g másla
• 50 g strouhaného parmezánu
• 1 l kuřecího vývaru
V hlubší pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět.
Pak přidáme rýži, ze všech stran orestujeme, zalijeme vínem a necháme odpařit.
Osolíme a opepříme, zalijeme horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidáme šafrán a za častého míchání zvolna vaříme.
Až se tekutina odpaří, přidáme další vývar a znovu necháme odpařit.
Čím déle vaříme, tím menší dávky vývaru přidáváme.
Až je rýže "al dente" a vývar odpařený, sundáme z ohně a vmícháme máslo.
Nakonec přidáme parmezán, promícháme a ihned podáváme.