Kuchařské recepty pro každého

Rybízová marmeláda

Potřebujeme tyto suroviny:
rybíz
cukr
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Rybíz zbavíme stopek, přebereme, opláchneme pod tekoucí vodou, nasypeme do širokého kastrolu, podlijeme dvěma dcl vody a rychle přivedeme k varu.
Pak teplotu plotýnky snížíme a pomalu vaříme.
Až se kuličky začnou rozpadat, směs zhoustne a není v ní patrna žádná voda, přisypeme cukr (na 1 kg váhy čerstvého rybízu dáme 0,5 kg cukru) a znovu přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil.
Pak snížíme teplotu a zvolna za stálého míchání vaříme asi osm minut.
Ještě horkou rybízovou marmeládu plníme do čistých zavařovacích sklenic, uzavřeme víčkem, sklenice převrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Rybízová marmeláda
Rybízová marmeláda