• vejce
• majonéza
• mléko
• šunka
• sterilované okurky
• listový salát
• petrželka
• pepř
• na vlašský salát: 150 g brambor + 60 g sterilovaného hrášku + 40 g mrkve + 40 g celeru + 300 g šunky + 150 g sterilovaných okurek + 250 g majonézy + 20 g plnotučné hořčice + ocet + cukr + worcesterová omáčka + sůl + pepř
• na aspik: 100 g kořenové zeleniny + 0,6 l vody + ocet + 1 cibule + 1 bobkový list + 3 ks nového koření + 5 ks černého pepře + 30 g želatiny + cukr + sůl
Vlašský salát připravíme tak, že na kostičky nakrájené vařené brambory smícháme s hráškem, kousky vařené nebo sterilované mrkve a celeru, nudličkami šunky a okurek, přidáme majonézu, hořčici, trošku octa, cukr, sůl a pepř.
Pak zlehka dochutíme worcesterovou omáčkou.
Na talířek navršíme vlašský salát, přidáme půlku vejce uvařeného natvrdo, které přelijeme majonézou smíchanou s mlékem, šunku, okurku nakrájenou do hřebínku a ozdobíme kouskem salátu a petrželky.
Celou porci ještě doplníme kostičkami aspiku (ten připravíme tak, že ve vodě povaříme alespoň půl hodiny kořenovou zeleninu s trochou octa, cibulí, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, solí a cukrem.
Do scezeného vývaru zamícháme rozpuštěnou želatinu, směs nalijeme na plech vyložený potravinovou fólií a vychladíme).