• 500 g hladké mouky
• 1 vejce
• 250 g mletého masa
• 1 kelímek zakysané smetany
• 100 g másla
• 1 cibule
• sůl
• pepř
Z mouky, vody a vejce vypracujeme hladké polotuhé těsto, které necháme v chladu asi 30 minut odpočinout a mezitím si připravíme náplň.
Mleté maso v misce pořádně promícháme s vejcem, solí, pepřem, jemně nakrájenou cibulí a trochou vody.
Těsto rozválíme na plát o tloušťce asi 2 mm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru přibližně 8 cm.
Do středu kolečka vložíme mleté maso vytvarované do kuličky, kolečko přehneme napůl, spojíme okraje vzniklého půlkruhu a též spojíme proti sobě a vzniklé rohy, aby nám vznikl jakýsi klobouček.
Pelmeně vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 12 minut, pro kontrolu je lepší jeden rozpůlit, abychom zjistili, zda je dovařený.
Podáváme s plátkem másla a kopečkem zakysané smetany.