• 4 roštěnky
• 1 mrkev
• 1 petržel
• čtvrtka menšího celeru
• 1 malá cibule
• 3 kuličky nového koření
• 1 bobkový list
• půlka citrónu
• 1 lžička tmavého cukru
• 1 lžíce másla
• 1 lžíce hladké mouky
• 200 ml kysané smetany
• olej
• sůl
Roštěnky naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a na oleji zprudka opečeme po obou stranách.
Pak je vyjmeme a uložíme do tepla.
Do zbylého tuku dáme smažit jemně nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, nové koření a bobkový list.
Přidáme na kolečka nakrájený citrón a opečené roštěnky.
Podlijeme vodou a dusíme doměkka.
Měkké roštěnky vyjmeme a opět uložíme do tepla.
Vydušenou šťávu osladíme tmavým cukrem a rozmixujeme, ale ještě předtím vyjmeme kuličky nového koření, bobkový list a kolečka citrónu.
V kastrolku rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku.
Zalijeme ji trochou studené vody, přidáme rozmixovanou omáčku, promícháme a dobře povaříme.
Pak vlijeme kysanou smetanu a ještě krátce povaříme.