• 1 kg zralých rajčat
• 2 větší mrkve
• 2 cibule
• 2 celerové stonky
• 2 stroužky česneku
• 600 ml kuřecího vývaru
• 100 ml smetany ke šlehání
• 4 lžíce olivového oleje
• 30 g másla
• 1 lžíce zeleného pepře v nálevu
• 1 lžíce cukru
• sůl
• mletý pepř
• 1 bobkový list
V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a cibuli, nadrobno nakrájené celerové stonky a nadrobno nakrájený česnek, vše promícháme a pod pokličkou asi 15 minut dusíme.
Až zelenina změkne, přidáme nakrájená rajčata a dusíme dalších cca 30 minut.
Pak přilijeme vývar, přidáme cukr a mletý pepř a povaříme.
Vzniklou směs rozmixujeme, přecedíme a ještě krátce provaříme.
Přidáme smetanu a dle chuti případně dosolíme a dopepříme.
Nakonec vmícháme zelený pepř.