• 0,5 kg mletého masa
• 1 cibule
• 1 vejce
• půl housky
• sůl
• půl lžičky mletého pepře
• půl lžičky mletého kmínu
• na omáčku: 10 dkg másla + 4 lžíce mouky + 350 ml mléka + 3 kyselé okurky + sůl + 2 kuličky nového koření + 1 bobkový list + 8 kuliček pepře + špetka cukru + 2 lžíce octa
Mleté maso řádně promícháme s vajíčkem, kořením, nasekanou cibulí a namočenou a vymačkanou houskou.
Pokud se masová směs zdá příliš řídká a vlhká, dosypeme případně trošku strouhanky.
Ze směsi vytvoříme 12 masových koulí o velikosti meruněk.
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, na něm opražíme mouku (uděláme si světlou jíšku), kterou rozmícháme s mlékem a stejným množstvím vody, přidáme ocet a zbylé suroviny na omáčku kromě okurek a přivedeme k varu.
Pak vložíme masové koule a vaříme je na malém plameni pod pokličkou přibližně půl hodiny.
Ke konci vaření přidáme nadrobno nakrájené kyselé okurky.