• 800 g hovězího masa na polévku
• 200 g uzeného boku
• 400 g kuřecího skeletu
• 200 g růžičkové kapusty
• 300 g mrkve
• 100 g kořenové petržele
• 250 g celeru
• 100 g cibule
• 100 g másla
• 100 g slaniny
• 150 g cukru
• sůl
• případně muškátový květ
Z hovězího masa, uzeného bůčku a kuřecího skeletu připravíme silný vývar, který přecedíme.
Zeleninu očistíme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a na rozškvařené slanině a másle ji orestujeme do tmavohněda, přidáme k vývaru a vaříme asi 45 minut.
Měkkou zeleninu přes síto propasírujeme a vrátíme do vývaru.
Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek, vložíme do polévky, promícháme a provaříme.
Na závěr dosolíme a podle chuti okořeníme muškátovým květem.
Polévku podáváme s osmaženou houskou.