• 750 g brambor
• 20 dkg hrubé mouky
• 8 dkg krupičky
• 1 vejce
• sůl
• švestková povidla
• strouhanka
• olej
• máslo
• moučkový cukr
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme vychladnout a nastrouháme na středně hrubém struhadle.
Postupně přidáme mouku s krupicí, vajíčko, osolíme podle chuti a zaděláme husté těsto.
Těsto rozválíme, nakrájíme na stejně velké čtverce, do každého dáme malou lžičku švestkových povidel, čtverce přehneme do trojúhelníku, okraje dobře přimáčkneme vidličkou, aby povidla nevytékala ven a vložíme je do mírně osolené vařicí vody.
Až se krátce zavaří, tak je promícháme, aby se nelepily ke dnu hrnce a vaříme 8 – 10 minut (podle toho, jak je těsto silné).
Uvařené povidlové taštičky vyjmeme z vody cedníkem, necháme je okapat a dáme je do hlubší mísy.
Aby se nelepily, tak je promastíme máslem.
Do rozehřáté směsi oleje a másla dáme strouhanku, kterou za stálého míchání osmahneme dorůžova.
Při podávání posypeme povidlové taštičky strouhankou, pocukrujeme a pokapeme rozpuštěným máslem.