• 500 g polohrubé mouky
• půl balíčku vanilkového cukru
• 60 g másla
• 2 žloutky
• máslo na vymazání pekáče
• cukr na posypání
• 50 g cukru
• 20 g droždí
• 0,5 l mléka
• špetka soli
• citrónová kůra
• hladká mouka na vál
• povidla
Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a trochu mouky, zlehka promícháme a necháme vykynout.
Do hlubší mísy nasypeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl, rozehřáté máslo, žloutky a zbývající mléko a vymícháme na vláčné hladké těsto.
To dáme k teplu, přikryjeme ubrouskem a necháme vykynout.
Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozdělíme na 16-20 dílů, které mírně zploštíme, naplníme povidly a uzavřeme.
Na pekáč dáme rozehřáté máslo, do kterého naskládáme jednotlivé buchty a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
Upečené buchty vyklopíme z pekáče a pocukrujeme.