• 6 pomerančů
• 4 banány
• 80 g loupaných pistácií
• 5 lžiček mleté kávy
• špetka mleté skořice
• 60 g strouhané hořké čokolády
• 2,5 lžíce koňaku
• 20 g másla
• 1 lžíce pískového cukru
Pomeranče nejprve pečlivě omyjeme pod tekoucí horkou vodou a utřeme dosucha.
Potom je oloupeme a očištěnou kůru nakrájíme ostrým nožem na tenké nudličky.
Ty chvilku povaříme ve vroucí vodě a necháme okapat.
Mezitím z pomerančů pečlivě odstraníme bílou vrstvu a rozebereme je na jednotlivé dílky.
Z každého dílku opět pečlivě odstraníme blanku, takže nám zůstane jen čistá pomerančová masa.
Svaříme pět lžiček mleté kávy spolu se skořicí ve zhruba 200 ml vody a přecedíme přes kávový filtr nebo přes husté sítko.
V ještě horké kapalině potom rozmícháme jemně nastrouhanou čokoládu, přilijeme koňak a znovu promícháme.
Potom si oloupeme všechny banány a nakrájíme je na kolečka silná asi 1 cm.
Promícháme je s dílky pomeranče a nudličkami pomerančové kůry a společně vložíme do čokoládovo-kávové směsi a znovu opatrně promícháme.
Ovocný salát rozdělíme na dezertní talíře, do kompotových misek nebo pohárů.
Na teflonové pánvi si nejprve lehce opražíme pistáciová jádra, vyjmeme se a pak v ní připravíme s másla, vody a cukru karamel.
Nakonec do něj přisypeme pistácie a zkaramelizovanými pistáciemi posypeme pomerančový salát před podáváním.
Můžeme podávat i se zmrzlinou.