• 12 ústřic
• 60g másla
• 2 lžíce hladké mouky
• podle chuti sůl
• 1/2 l mléka
• 1 dl bílého vína
• 3 citróny
• 2 lžíce sladké smetany
• 1 vejce
Ústřice vyjmeme lžičkou z lastur do malého kastrolku, takže jsou ve vlastí vodě, přidáme víno, část másla a postavíme na oheň, nádobou stále pohybujeme a obsah se nesmí zavařit - při vaření by ústřice ztvrdly.
Ze zbytku másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozšleháme s mlékem, osolíme a dobře provaříme.
Je-li polévka moc hustá, rozředíme ji vývarem a přecedíme přes jemné sítko, pak zjemníme smetanou a žloutkem.
Ústřice vyndáme na síto, necháme odkapat a odstraníme ocásky (vousy).
Vývar z ústřic s vínem pak vlijeme do připravené polévky, přidáme citrónovou šťávu a přepůlené ústřice a podáváme v šálku.