• 2 kapří hlavy
• vnitřnosti z kapra
• 5 kuliček nového koření
• 5 kuliček pepře
• 3 bobkové listy
• 1/2 cibule
• 3 stroužky česneku
• sůl
• 1 mrkev
• 1 petržel
• kousek celeru
• lžíce másla
• lžíce hladké mouky
• zelená petrželka
• na knedlíčky: mlíčí z jednoho kapra + 1 tvrdý rohlík + trochu mléka + 2 žloutky + 1 vejce + bílý pepř + sůl
Knedlíčky z mlíčí připravíme tak, že mlíčí opláchneme a mírným varem povaříme 5 minut v osolené vodě, pak odstraníme blanku a mlíčí rozmačkáme vidličkou.
Půl rohlíku namočíme do mléka a půlku nastrouháme.
K rozetřenému mlíčí přidáme namočený a vymačkaný rohlík, žloutky a vejce, osolíme, opepříme a zahustíme strouhankou z druhé poloviny rohlíku.
Propracujeme a tvoříme knedlíčky.
Ty pak zavaříme v polévce: Očištěné hlavy zbavené očí a žáber vložíme do studené vody, osolíme, přidáme koření, cibuli a podélně rozkrojené stroužky česneku, přivedeme k varu a vaříme asi půl hodiny.
Vnitřnosti opereme a povaříme v osolené vodě asi 10 minut.
Scedíme a nakrájíme na kousky.
V hrnci necháme rozpustit máslo a osmažíme na něm nadrobno podkrájenou kořenovou zeleninu tak dlouho, než pustí barvu.
Pak přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme zeleninovou zásmažku.
Necháme vychladnout, zalijeme horkým vývarem a rozmícháme.
Přidáme vnitřnosti a znovu přivedeme k varu.
Povaříme 5 minut a zavaříme připravené knedlíčky z mlíčí.
Z hlav obereme všechno maso a přidáme do polévky.
Polévku podle chuti dosolíme, případně opepříme a vmícháme drobně pokrájenou zelenou petrželku.