• 10 dkg prorostlé slaniny
• 10 dkg housky
• 1 cibule
• 1 svazek zelené petrželky
• 1 vejce
• 6 lžic mléka
• 1 lžíce hladké mouky
• 1 lžíce másla
• 1 lžička majoránky
• sůl
• 1 l hovězího vývaru
• 1 svazek pažitky
Starší housky nakrájíme na kostičky asi 1 cm veliké.
Cibuli nakrájíme nadrobno.
Petrželovou nať nakrájíme také najemno.
Slaninu nakrájíme na kostky, na ní pak zesklovatíme cibuli a přidáme k nakrájené housce.
Přidáme ještě vejce rozmíchané v mléce, mouku, máslo, petrželku, majoránku a trochu soli a všechno důkladně promícháme.
Z těsta uděláme kouli a necháme asi 30 minut odpočinout.
Kdyby bylo těsto příliš tvrdé, přidáme trochu mléka, je-li naopak příliš měkké, přidáme trochu mouky.
Z těsta tvoříme větší knedlíky, vložíme do vroucí osolené vody a nepřikryté vaříme za mírné teploty asi 12 minut.
Ohřejeme hovězí vývar.
Hotové špekové knedlíky vložte do hovězího vývaru a přidáme nadrobno nakrájenou pažitku.
Při podávání dáváme jeden špekový knedlík na porci.