• 1 menší vepřové koleno
• 0,5 kg kysaného zelí
• 1 cibule
• 20 g sušených hub
• 2 stroužky česneku
• sůl
• kmín
• pepř
• 2 lžíce sádla
• 2 lžíce hladké mouky
• 1 lžíce mleté červené papriky
• 200 ml mléka
• 200 g zakysané smetany
Koleno omyjeme, kůži několikrát nařízneme, vložíme do hrnce, zalijeme litrem vody, osolíme a uvaříme doměkka.
K téměř uvařenému kolenu přidáme zelí, houby, prolisovaný česnek, kmín a pepř a dovaříme.
Pak koleno vyjmeme, kůži odstraníme a maso obereme od kosti a nakrájíme.
Na sádle osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme mouku a uděláme jíšku.
Odstavíme, vmícháme mletou papriku, zalijeme mlékem, promícháme, vlijeme do zelňačky a při mírné teplotě vaříme asi 15 minut.
Nakonec do zelňačky vložíme maso.
Pohronskou zelňačku podáváme s kopečkem zakysané smetany.