• 1 kg kysaného zelí
• 50 dkg mletého plecka
• kousek uzené klobásy
• 10 dkg rýže
• 10 plátků uzené šunky
• 10 listů hlávkového zelí
• 1 cibule
• 1 česnek
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce mleté červené papriky
• 1 lžička soli
• čtvrt lžičky mletého pepře
• špetka muškátového oříšku
• 3 bobkové listy
Římský hrnec namočíme do vody alespoň na 30 minut.
Listy hlávkového zelí spaříme horkou vodou a necháme odstát, aby změkly.
Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji.
Na dno římského hrnce dáme 1/3 kysaného zelí a na něj rozložíme polovinu plátků šunky.
K mletému masu přidáme umytou rýži, cibuli, rozmačkaný česnek, 1 rovnou lžíci mleté papriky a 1 rovnou lžíci hladké mouky, osolíme, opepříme a řádně promícháme.
Listy hlávkového zelí scedíme, do každého volně zabalíme kuličku masové směsi a naklademe do hrnce na šunkový základ.
Posypeme polovinou zbylé mouky a papriky a dochutíme malým množstvím muškátového oříšku.
Přikryjeme druhou třetinou kysaného zelí a postup ještě jednou zopakujeme.
rozložíme aj nakrájanú klobásu a bobkový list.
Navrch dáme poslední třetinu kysaného zelí a vodou tak, aby i zelí navrchu bylo ponořené.
Římský hrnec přikryjeme, vložíme do studené trouby a zapneme ji.
Pečeme při teplotě 180°C asi 2 hodiny, potom troubu vypneme a zelí necháme odpočinout alespoň půl hodiny.
Podáváme s kysanou smetanou a čerstvým chlebem.