• 8 brambor
• 4 rajčata
• 80g strouhaného tvrdého sýra
• 2 stroužky česneku
• 50g sekané bazalky
• 4 lžíce kysané smetany
• 2 lžíce másla
• mletá paprika
• mletý pepř
• sůl
• zelené bylinky na ozdobu
Brambory důkladně omyjeme, vložíme do hrnce se slanou vodou a asi 25minut vaříme.
Uvaříme je do poloměkka, slijeme vodu a necháme je vychladnout.
Zchladlé brambory překrojíme nožem na dvě poloviny a vnitřky vydlabeme.
Bramborovou hmotu vidličkou rozmačkáme na kaši.
Oloupané stroužky česneku utřeme se solí.
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme slupku, rozpůlíme, odstraníme jadérka a nakrájíme na malé kousky.
Bramborovou kaši zjemníme smetanou, ochutíme mletou paprikou, pepřem a solí.
Nakonec lehce smícháme s nakrájenými rajčaty, rozetřeným česnekem a nasekanou bazalkou.
Půlky vydlabaných brambor potřeme rozpuštěným máslem a naplníme připravenou bramborovou kaší.
Přendáme je na plech, vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a deset minut zapékáme.
Před koncem pečení je posypeme jemně nastrouhaným sýrem a necháme je v troubě tak dlouho, dokud se sýr neroztaví.