Kuchařské recepty pro každého

Plněné zapečené brambory

Potřebujeme tyto suroviny:
8 brambor
4 rajčata
80g strouhaného tvrdého sýra
2 stroužky česneku
50g sekané bazalky
4 lžíce kysané smetany
2 lžíce másla
mletá paprika
mletý pepř
sůl
zelené bylinky na ozdobu
Při přípravě této dobroty postupujeme následovně:
Brambory důkladně omyjeme, vložíme do hrnce se slanou vodou a asi 25minut vaříme.
Uvaříme je do poloměkka, slijeme vodu a necháme je vychladnout. Zchladlé brambory překrojíme nožem na dvě poloviny a vnitřky vydlabeme.
Bramborovou hmotu vidličkou rozmačkáme na kaši.
Oloupané stroužky česneku utřeme se solí.
Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme slupku, rozpůlíme, odstraníme jadérka a nakrájíme na malé kousky.
Bramborovou kaši zjemníme smetanou, ochutíme mletou paprikou, pepřem a solí.
Nakonec lehce smícháme s nakrájenými rajčaty, rozetřeným česnekem a nasekanou bazalkou.
Půlky vydlabaných brambor potřeme rozpuštěným máslem a naplníme připravenou bramborovou kaší.
Přendáme je na plech, vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a deset minut zapékáme.
Před koncem pečení je posypeme jemně nastrouhaným sýrem a necháme je v troubě tak dlouho, dokud se sýr neroztaví.
Plněné zapečené brambory
Plněné zapečené brambory