• 1,5 kg žebírka
• pepř
• sůl
• na náplň: 125 g sušených švestek bez pecek + 15 cl červeného vína + 0,5 kg nakyslých šťavnatých jablek + 50 g strouhanky + 1 lžíce cukru + kousek skořice + hřebíček + 2 lžičky solamylu
V masu vyřízneme kapsu.
Švestky namočíme na půl hodiny ve víně.
Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
Švestky necháme okapat, rozkrájíme na malé plátky a smícháme s kořením, cukrem, jablky a strouhankou.
Maso zevnitř i z venku osolíme a opepříme.
Kapsu naplníme nádivkou, ze které ponecháme asi 2 lžíce.
Kapsu zašijeme.
Na pekáči rozehřejeme tuk a maso ze všech stran opečeme.
Přidáme zbytek nádivky, a přelijeme vínem ze švestek.
Pečeme v přikrytém pekáči v horké troubě asi 2,5 hodiny.
Poslední půl hodiny sundáme poklici a maso poléváme šťávou.
Pečeni vyjmeme a uchováme v teple.
Šťávu zředíme malým množstvím horké vody, v malém kastrůlku necháme přejít varem.
Podáváme nakrájené na plátky a šťávu zvlášť, s červeným zelím a bramborovou kaší.