• 7 brambor
• hrnek hrubé mouky
• 1 vejce
• 2 cibule
• 2 lžíce oleje
• 250 g uzeného masa
• 1 menší hlávka bílého zelí
• sůl
• kmín
• pepř
• ocet
• 1 lžíce kečupu
• hladká mouka
Na lžíci oleje v pánvičce osmahneme jednu najemno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené uzené maso.
Potom necháme vychladnout.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
K nim přidáme vejce, špetku soli a hrubou mouku a vypracujeme těsto.
Z něj na pomoučeném válu vyválíme šišku, z ní odkrojujeme asi 2,5 cm široká kolečka, ty vytvarujeme na placičky.
Do středu placiček dáme trochu směsi uzeného s cibulí, placku uzavřeme a vaříme v osolené vroucí vodě 7-10 minut (podle velikosti - po chvilce vaření je opatrně podebereme vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu).
Hlávkové zelí nakrájíme a podusíme na cibuli osmažené na trošce oleje.
Potom osolíme, okmínujeme a za častějšího promíchávání dusíme pod pokličkou asi 15 minut.
Pak zelí poprášíme hladkou moukou, promícháme, zalijeme šálkem studené vody, přidáme kečup a za stálého míchání povaříme asi 5 minut.
Nakonec dochutíme octem, pepřem a případně podle potřeby solí.