• 1 husa (cca 4 kg)
• 6 jablek
• 4 lžíce másla
• 2 lžíce cukru
• 1 cibule
• 2 lžíce rozinek
• 3 lžíce oloupaných mandlí
• sůl
• pepř
Husu očistíme, umyjeme a osušíme.
Odřízneme konce křídel a krk a osolíme zevnitř i zvenku.
Jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince.
Cukr skaramelizujeme na másle, pak přidáme nakrájenou cibuli, jablka, rozinky a mandle, okořeníme, zamícháme a dáme vychladnout.
Husu naplňíme, uzavřeme, dáme na vymazaný pekáč zády vzhůru a pečeme asi 20 minut při 220°C.
Potom ji obrátíme, teplotu snížíme na 190°C a pečeme asi 2 hodiny.
Občas prsa a stehna propíchneme vidličkou a podléváme horkou vodou podle potřeby.
Podáváme s bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím přelité šťávou z výpeku.