• 0,5 kg vepřových plic
• 10 dkg kořenové zeleniny
• 1 cibule
• olej
• 4 dkg hladké mouky
• 1 lžička hořčice
• 2 dcl smetany
• sůl
• cukr
• ocet
• 1 bobkový list
• 5 zrnek nového koření
• 5 zrnek celého pepře
Plíce očistíme, opláchnem, rozkrojíme, vložíme do osolené vroucí vody, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a vaříme do měkka.
Měkké plíce rozkrájíme na malé kousky.
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji do růžova.
Na osmaženou zeleninu nasypeme asi 4 dkg hladké mouky, osmahneme, zředíme vývarem z plíček, dobře rozmícháme a povaříme.
Povařenou šťávu scedíme, zeleninu zbavíme koření a rozmixujeme na šťávu.
Přidáme 1 lžičku hořčice, 2 dl smetany, podle chuti přisladíme, přikyselíme nebo přisolíme, vmícháme rozkrájené plíčky a povaříme.
Podáváme s houskovým knedlíkem.