• 5 dcl mléka
• 2 dcl nesolených nepražených pistácií
• 2,5 dcl moučkového cukru
• 1 šlehačka (40% tuku)
• čtvrt lžicky sójového lecithinu
• půl lžičky guarové gumy
• špetka soli
Mléko smícháme s celými pistáciemi a pozvolna uvedmte do varu.
Mírně bublající mléko s oříšky vaříme přikryté zhruba 5 minut.
Pak odstavíme a necháme přikryté alespoň 15 minut.
Později mléko s pistáciemi tyčovým mixérem rozmixujeme co nejjemněji.
Po vychladnutí scedíme přes plátno a důkladně vyždímáme.
K pistáciovému základu přidáme moučkový cukr, rozpustíme, přisypeme lecithin a guarovou gumu, důkladně rozmícháme, přilijeme smetanu a mírně promícháme.
V uzavřené nádobě uložíte do mrazničky chladit, občas zamícháte, aby zmrzlina nenamrzala na okrajích nádoby a nedělala hrudky.
Takto předchlazenou směs před vlitím do zmrzlinového strojku vyšleháme mixérem.
Ve strojku se mrazí cca 20 až 35 minut do konzistence kopečkové zmrzliny.