• 1,5 kg skopové kýty
• 60 g slaniny
• 200 ml smetany
• cibule
• 200 g kořenové zeleniny
• 6 lžic másla
• 3 lžíce citrónové šťávy
• 2 lžíce hladké mouky
• půl lžičky cukru
• 5 lžic rybízového džemu
• sůl
• pepř
• nové koření
• jalovec
• bobkový list
Skopovou kýtu naklepeme, osolíme a protkneme slaninou.
Cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme na másle, pak k ní přidáme maso, koření, podle potřeby podlijeme vodou a maso dusíme v troubě do měkka.
Při pečení maso obracíme a podle potřeby přeléváme šťávou a podléváme vodou.
K téměř měkkému masu přidáme zeleninu a dodusíme ji.
Hotové maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme smetanou a rozšleháme.
Omáčku přisladíme, zakapeme citrónovou šťávou, přidáme rozmíchaný rybízový džem a za stálého míchání ji dobře povaříme.
Maso nakrájíme na porce, prohřejeme v omáčce, rozdělíme na nahřáté talíře a zalijeme prolisovanou omáčkou.
Podáváme s knedlíkem.