• 1 oloupaná velká brambora
• 1 velká cibule
• 500 g nahrubo mletého hovězího masa
• 1 lžíce octa
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• 1 rozšlehané vejce
• 2/3 hrnku strouhanky (asi 50 g)
• 1 lžička sušeného oregana
• 1/3 hrnku nakrájené petrželky
• 1/2 lžičky mletého bílého pepře
• sůl podle chuti
• 1/3 hrnku hladké mouky
• 1/3 hrnku olivového oleje
Do mísy nahrubo nastrouháme bramboru a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme mleté maso, ocet, rajčatový protlak, vejce, strouhanku, bylinky, pepř a sůl podle chuti.
Směs hněteme 3 minuty, až se suroviny dobře spojí.
Přikryjeme fólií a necháme asi hodinu v chladničce odstát.
Masovou směs nabíráme lžící a tvoříme větší kuličky, které zploštíme a na koncích zašpičatíme.
Placičky obalíme v mouce, přebytečnou mouku okepeme.
V pánvi rozehřejeme olej a při střední teplotě po malých dávkách placičky postupně smažíme - asi 3 minuty po každé straně, až zezlátnou a jsou propečené.
Hotové placičky vyjmeme z oleje a na papírovém ubrousku je zbavíme přebytečného tuku.
Podáváme teplé.